Network Menu

Årets Svenska Kvinna 2006

Tina Nordström blir Årets Svenska Kvinna 2006

Tina Nordstrom, ÅSK 2006; Foto: Johan Paulin/SVT

Tina Nordstrom, ÅSK 2006; Foto: Johan Paulin/SVT

Den mycket kända och glada och uppskattade mästerkocken Tina Nordström har utsetts till Årets Svenska Kvinna av SWEA International. I juryns motivering läser man att Tina får utmärkelsen ”för sin speciella förmåga att med smittande matglädje sprida kunskap och inspiration, för att hon går nya vägar — förenklar och förnyar men ändå värnar om gamla mattraditioner, för sitt positiva sätt att förmedla kännedom om Sverige och svensk matkultur runt om i världen.”

Tina Nordström, som den 1 mars blev mamma, har just nu mammaledigt men till hösten är hon tillbaks med en TV-serie om glad matkonst. De TV-program om ”New Scandinavian Cooking” som hon gjort i USA hade ett otroligt genomslag och har också visats i Tyskland och i Frankrike och är nu på väg till Kina. Tina Nordström, 32 år, bor i Helsingborg i Skåne, inte långt från det Ramlösa där hon växte upp med skickliga restaurangföräldrar, som gav henne köksstimulans redan som liten. Väldigt ofta får hon frågan om vilken favoriträtt hon har och då svarar hon olika varje gång. ”För det finns ju så mycket som är jättegott att äta”, säger hon.

Det är fjortonde gången som utmärkelsen delas ut till kvinnor som gjort betydande insatser för att stärka banden mellan Sverige och andra länder. Tidigare Årets Svenska Kvinna är bl.a. arkitekten Maria Nyström Reuterswärd, VD:n för Svensk Form Ewa Kumlin, Drottning Silvia för Childhood Foundation, mecenaten Barbro S Osher och i fjol missionären i Sydafrika Dr. Ingrid le Roux.

Utmärkelsen delas ut vid SWEAs årliga Sverigemiddag, som i år hålls i Stockholm den 16 augusti.


Läs om tidigare Årets Svenska Kvinna >>>

Läs hur nomineringen går till >>>