Network Menu

Årets Svenska Kvinna 2018

En färgstark kvinnas skaparkraft

Ulrica Hydman Vallien, allkonstnär och internationellt framgångsrik som glasformgivare, har postumt blivit utsedd till Årets Svenska Kvinna 2018 av SWEA International, Inc.

Det var med stor sorg som SWEA informerades om Ulrica Hydman Valliens bortgång den 21 mars 2018. Hon hade några veckor tidigare utsetts till Årets Svenska Kvinna 2018 av SWEA Internationals styrelse, tillika jury för utmärkelsen.

Med anledning av hennes fantastiska framgångar som så väl stämmer överens med utmärkelsens kriterier; ”Mottagaren skall vara en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige av idag ute i världen” har styrelsen fattat beslut om att utdela utmärkelsen postumt.

Juryns motivering:
Ulrica Hydman Vallien tilldelas postumt utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2018 för sitt framgångsrika arbete som konstnär och formgivare. Efter avslutad utbildning på Konstfack med inriktning keramik och glas, har hon med sin egenartade och unika konst gjort Sverige känt för en stor internationell publik. Hon var en färgstark konstnär som gjorde sin konst tillgänglig för alla, och i åtskilliga hem runt om i världen finns hennes glas med bl.a. orm- och tulpanmotiv. Hennes konst lever vidare för eftervärlden.

Utmärkelsen, som utdelats sedan 1989, offentliggörs vid SWEA Internationals årsmöte i San Francisco den 21 april 2018 och överlämnas officiellt vid Sverigemiddagen den 3 augusti i Västerås.

Mer om Ulrica Hydman Vallien


Läs om tidigare Årets Svenska Kvinna >>>

Läs hur nomineringen går till >>>

Ulrica Hydman Vallien

 

Ulrica Hydman Vallien