Network Menu

Årets Svenska Kvinna 2020

Pia Sundhage blir Årets Svenska Kvinna 2020

shutterstock_472681249_foto-Stefan-Holm-webb

Foto: Stefan Holm (via Shutterstock)

SWEA International har utsett Pia Sundhage till Årets Svenska Kvinna 2020. Denna hedersbetygelse tilldelas en svensk kvinna som på ett utmärkande sätt representerar och lyfter fram Sverige ute i världen.

Pia Sundhage är yrkeskvinnan med en lång och framgångsrik fotbollskarriär. Idag är hon tränare och förbundskapten för damlandslaget i Brasilien, det land hon själv mest förknippar med fotboll. Där bidrar hon med svensk organisation och värnar om varje individs möjligheter att ta en plats och utvecklas inom gruppen. Tålamodet är också en ingrediens hon har med sig från Sverige, något som hennes pappa alltid påpekade vikten av.

– Jag känner stolthet över att bli utnämnd till Årets Svenska Kvinna av SWEA. För det betyder ju att damfotbollen blir uppmärksammad! Och det är den väl värd. Tack, säger Pia Sundhage.

Pia Sundhage får utmärkelsen Årets Svenska Kvinna för att ha tagit med sig sin svenskhet ut i världen. Hon har genom sin karriär satt Sverige på världskartan. Hon har givit damfotbollen ett ansikte och starkt bidragit till det ökade intresset för denna sport. Många är de som vittnar om betydelsen som Pia Sundhage har haft för dem och deras framgång.

– Pia har verkligen förmågan att inspirera en grupp, bygga lagkänsla och utveckla ett team. Förmågor som vi också värdesätter och arbetar efter i SWEA, säger Suzanne Langeland Southard, SWEA Internationals ordförande.

Pia säger att hon genom åren gärna varit ”kärring mot strömmen”, då hon träffat på glastak och murar av olika slag.

– Vi kan, vi ska och vi orkar! Det är mitt motto, säger Pia Sundhage.

Juryns motivering
Pia Sundhage är Sveriges största stjärna inom damfotboll – en pionjär! Pia har genom sin långa karriär som fotbollsspelare, fotbollstränare och förbundskapten i både Sverige, USA och Brasilien satt Sverige på världskartan. Som en av de första kvinnliga utlandsproffsen inom damfotboll har hon inspirerat många kvinnor och som tränare lyfter hon fram både kvinnor och Sverige genom att föra vidare vår värdegrund där hon är verksam i världen. Pia är en utmärkt ambassadör för det som är bäst med Sverige och inspirerar fortfarande många unga fotbollsspelare världen över.

Mer information: