Network Menu

Smycke som gåva till Årets Svenska Kvinna

Sommaren 2020 utlyste SWEA International en tävling bland medlemmarna för att ta fram ett unikt smycke som gåva till Årets Svenska Kvinna.

Utmärkelsen Årets Svenska Kvinna hade under året fått nya rutiner för nominering och röstning och för första gången kunde nu alla medlemmar i SWEA själva skicka in en nominering och under februari månad rösta fram vinnaren av hedersbetygelsen, som delats ut sedan 1989.

Ett tiotal formgivande SWEA-medlemmar ville vara med och tävla om att få göra ÅSK-smycket och bland dessa beslutade den internationella styrelsen ge uppdraget till silversmeden Helene Söderberg, SWEA Barcelona.

Hennes idé var en högtidlig silverbrosch, i form av Swean i vår grafiska profil, fäst på breda sidenband i olika färger från år till år.

Så här berättar Helene själv om uppdraget hon tilldelats:

Ett modernt smycke med inspiration från gamla anor men till en svensk kvinna av idag” – skrev jag i min ansökan till uppdraget.

Tanken med smycket var att spegla SWEA som organisation och att det skulle passa en kvinna som lyfter och representerar Sverige globalt. Allt detta skulle ske både inom en tidsram och en förbestämd budget. Vilket fantastiskt, underbart och kul projekt…. men, så galet svårt!

Enligt kriterierna skulle även den vackra och speciella kvinnan i den grafiska profilen ingå och min tanke blev direkt — En brosch!

Mitt SWEA-smycke har inspirerats av det svenska kungahuset och medaljen i sin egen betydelse, tillsammans med en liten ”flört” med den klassiska Majblomman.

Så, låt mig stolt presentera min version av SWEAs smycke till Årets Svenska Kvinna. En medaljong i 925 Sterling silver som både kan användas som brosch och som hängsmycke.

Medaljongen vilar i centrum av en pampig rosett i SWEAs färger. Som en liten twist och hyllning till varje mottagares individualitet, är alla rosetter olika i sin färgsättning och varje smycke har därför sitt eget personliga drag.

Helene berättar vidare:

Så långt jag kan minnas av mitt vuxna liv har jag betraktat mig själv som silversmed, smyckekonstnär, metallformgivare och konsthantverkare.

Att skapa med händerna har funnits med mig från jag var liten, där mina långa “tråkiga” somrar med morfar på landet utanför Åkersberga gjorde mig till en expert på att sysselsätta mig själv. Jag gjorde dockor av växter, jag målade om utedasset och byggde fågelholkar så alla fåglarna skulle få bo i fina hus. Jag tror tristess gör barn kreativa.

När jag som ung vuxen stockholmare fick en chans att sitta som silversmedslärling hittade jag hem. Utmaningen och svårigheterna i att forma den hårda metallen till ett vackert föremål/smycke gjorde mig lycklig. Efter 2 år som lärling och en massa ny kunskap, ville jag vidare i mitt skapande och sökte mig till Konstfack och Metallformgivning. Efter 5 kreativa och roliga år, två barn och en Master of Fine Arts senare, stod jag nu på egna ben och blev del av ”Nutida Svenskt Silver” tillsammans med landets viktigaste metallformgivare.

Jag är som silversmed representerad på bl.a. Nationalmuseum i Stockholm och hos privata samlare. Mina smycken har även fått representera mig på utställningar runt om i världen.

Smycket till Årets Svenska Kvinna; foto: Yanan Li

Smycket till Årets Svenska Kvinna
Foto: Yanan Li

Helene Söderberg; foto: Yanan Li

Helene Söderberg
Foto: Yanan Li

Helenes skiss på SWEA ÅSK medaljong

Helenes skiss på SWEA ÅSK medaljong