Network Menu

En dag att minnas för SWEA

Utdelningen av utmärkelsen Årets Svenska Kvinna på Millesgården

Text: Christina Hallmert, SWEA Rom
Foto: Yanan Li

När H.K.H. Kronprinsessan Victoria kom in i Stora Ateljén på Millesgården torsdagen den 9 september kunde man höra en knappnål falla. Hennes skönhet, ljuset från trädgården och den sagolika miljön; allt bidrog till en nästan övernaturlig upplevelse.
I den vackra salen, sida vid sida med Carl Milles skulpturer, hade Sweor och övriga gäster högaktningsfullt rest sig upp i väntan på att Sveriges Kronprinsessa skulle träda in i rummet och inta sin plats.

Fröet till planeringen av ceremonin såddes redan när nomineringen av Kronprinsessan kom in till ÅSK-kommittén från Barbro Osher i San Francisco. Det var nästan ett år tidigare, på hösten 2020. Många frågetecken kvarstod, även efter att det blivit klart att Kronprinsessan Victoria blivit Årets Svenska Kvinna 2021. Skulle en ceremoni gå att genomföra? Med anledning av pandemin vågade vi inte hoppas för mycket.

När den stora dagen äntligen kom så föregicks den av en flera månader lång planering. Inget lämnades åt slumpen. Vi hade regelbunden återkoppling med Kronprinsessans stab, hovets pressavdelning och Säpo. Samarbetet med Millesgården, tack vare Ettan Bratt, gick strålande. Teknikföretaget som livesände och spelade in utdelningen, fotografen, tryckeriet … alla bidrog de till en oförglömlig dag.

Vår internationella ordförande Suzanne Southard inledde ceremonin med att berätta hur viktig den här dagen var för SWEA. Press och bildbyråer var på plats dagen till ära. Tack vare tekniken kunde över fyra hundra medlemmar följa utdelningen via streaming. Gästerna som närvarade var, utöver gamla och nya styrelsemedlemmar och rådgivare i SWEA International, även kommitté- och jurymedlemmar från Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna samt ÅSK- och kommunikationskommittén.

Alla saknade vi vår grundare Agneta Nilsson, som inte kunde närvara men skickade en personlig hälsning till Kronprinsessan.

Kommittén för Årets Svenska Kvinna representerades av Christina Hallmert och Mi Karlsson Bergkvist, som tillsammans berättade om hedersbetygelsen igår och idag och den fantastiska samling tidigare ÅSKor som förärats utmärkelsen. Årets nominering var en av de fem nomineringar som gick till omröstning bland medlemmarna i februari och den som, inte helt oväntat, fick flest antal röster.

På programmet fanns också sång och musik från två av våra tidigare stipendiater och mottagare av Sigrid Paskells stipendium i scenkonsterna: sångerskan Jessica Elevant och cellisten Daniel Thorell med pianister.

Sammankallande i kommittén för Sigrid Paskells stipendium, Katarina Agorelius, berättade om vem Sigrid Paskell var och hur stipendiet tillkommit. Hon tackade även den tidigare juryn och välkomnade de nya jurymedlemmarna, som nästan alla närvarade: violinisten och dirigenten Tobias Ringborg, hovdansösen Anneli Alhanko, skådespelerskan Elin Klinga och hovsångerskan Anna Larsson.

Så överlämnades utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2021 till Kronprinsessan Victoria av hennes faster, Prinsessan Christina fru Magnuson, som är SWEAs hedersordförande. Värmen som Prinsessan Christina förmedlade till Kronprinsessan när hon berättade om vad SWEA betytt för henne, gick inte att ta miste på. Prinsessan Christinas medverkan förgyllde den högtidliga ceremonin och gjorde den mer personlig och hjärtlig än vad vi någonsin kunnat drömma om.

Kronprinsessan mottog ett diplom och en gåva i form av ett silversmycke som utformats och tillverkats just för Årets Svenska Kvinna av formgivaren Helene Söderberg, från SWEA Barcelona. (Läs mer: swealand.sweaarkiv.org/2021/smycke-till-ask/)

Motiveringen till Kronprinsessans utnämning var: Kronprinsessan står för allt som SWEA identifierar sig med: ett nutida, modernt Sverige med öppenhet, inkludering, miljötänkande och omsorg. Egenskaper som vi Sweor för med oss ut i världen i ett globalt systerskap över gränserna, där vi väldigt gärna vill inkludera vår Kronprinsessa.

I sitt tacktal sade Kronprinsessan bland annat:

”Tack för den fina utmärkelse som ni valt att tilldela mig. Jag är både glad och rörd! […] SWEA erbjuder något som jag vet betyder väldigt mycket för många utlandsboende. Och det är tillgången till en gemenskap, ett nätverk, som sträcker sig över hela världen och där man kan finna både vänskap, stöd och kompetens.

Alla ni som är medlemmar och som engagerar er i SWEA är, på olika sätt, ambassadörer för vårt land. Det är ett viktigt uppdrag, och jag vill tacka var och en av er för era insatser för att främja svensk kultur, svenska traditioner och det svenska språket.”

Solljuset glittrade lekfullt mellan Millesgårdens vackra fontäner och björkar, som den bara kan göra en vacker dag i september. Vi var rörande överens om att det blev en värdig och högtidlig ÅSK-utdelning som var även känslosam och personlig, då vi välkomnade Kronprinsessan Victoria in i SWEAs stora gemenskap.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria med smycket till Årets Svenska Kvinna

H.K.H. Kronprinsessan Victoria med smycket till Årets Svenska Kvinna

SWEA_Stipendium_ASK_2021

Kronprinsessan Victoria håller sitt tal till SWEA

Årets Svenska Kvinna Kronprinsessan Victoria håller sitt tal till SWEA omgiven av Carl Milles statyer i Stora Ateljén på Millesgården